Συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας οικιακού ρεύματος

 


 

Εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 40 %, υπόσχονται ορισμένες συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με την απλή τοποθέτησή τους σε μια πρίζα του σπιτιού μας. Το κόστος τους μάλιστα κυμαίνεται από 40€ έως 90€ και ως εκ τούτου η ταχύτατη απόσβεση του κόστους αυτών είναι εξασφαλισμένη, ακόμα και να ισχύουν τα μισά από όσα λένε. Για να πειστεί μάλιστα και ο πλέον δύσπιστος καταναλωτής, σε τηλεοπτική διαφήμιση, συνδέουν με τη πρίζα μια λάμπα φθορισμού και δείχνουν την τιμή του ρεύματος που τη διαρρέει στο αμπερόμετρο. Στη συνέχεια τοποθετούν την εν λόγω συσκευή και η ένταση του ρεύματος πέφτει θεαματικά, μέχρι και στο μισό.

«Τα φαινόμενα απατούν» ή μήπως αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες και ας βάλουμε κάποια ερωτήματα :

i)   Η μαγική λέξη έως 40% στα απλά Ελληνικά σημαίνει από 0% έως 40%. Αλλά είπαμε και τα μισά απ΄όσα υπόσχονται να πραγματοποιούν, πάλι καλά είναι.

ii)   Γιατί βάλανε λάμπα φθορισμού και όχι πυρακτώσεως. Πιθανόν θα πει κάποιος, θεωρούν ότι έχουμε όλοι αντικαταστήσει τις παλιές λάμπες  πυρακτώσεως με νέες φθορισμού ή χαμηλής κατανάλωσης. Ακόμα και αν είναι έτσι, θα γίνει το ίδιο αν αμπερομετρήσω μια λάμπα πυρακτώσεως πριν και μετά την τοποθέτηση της συσκευής ;

Αν ανάψω τον φούρνο για να μαγειρέψω ;

Αν ανάψω το θερμοσίφωνα για να κάνω μπάνιο ;

Η λάμπα φθορισμού είναι επαγωγικό φορτίο, ενώ όλα τα άλλα είναι ωμικά.

Τα ωμικά φορτία καταναλώνουν πραγματική ισχύ. Τα επαγωγικά φορτία καταναλώνουν εκτός από την πραγματική ισχύ και μια άλλη ισχύ, προκειμένου να αναπτύξουν τα απαιτούμενα μαγνητικά πεδία, την άεργο ισχύ η οποία όντως «φορτώνει» το δίκτυο της .

Τα περισσότερα «οικιακά» φορτία είναι ωμικά και ως εκ τούτου καταναλώνουν πραγματική ισχύ. Οι συσκευές που καταναλώνουν άεργη ισχύ, είναι πρακτικά όσες διαθέτουν κάποιο κινητήρα και οι λαμπτήρες φθορισμού. Οι καινούργιες συσκευές διαθέτουν στην πλειονότητά τους αντισταθμιστικές διατάξεις για την άεργο ισχύ. Συνεπώς η όποια οικονομία γίνεται από τις συσκευές εξοικονόμησης είναι πολύ μικρή.

Στην τσέπη του όμως ο καταναλωτής δεν θα δει καμιά οικονομία και αυτό γιατί οι «οικιακοί» μετρητές της ΔΕΗ, καταγράφουν και χρεώνουν μόνο την πραγματική ισχύ.

Στη βιομηχανία – βιοτεχνία ή τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, και γενικά όπου υπάρχουν εγκατεστημένοι μετρητές πραγματικής και άεργου ισχύος, τότε επιβάλλεται η μελέτη, ο σχεδιασμός και τοποθέτηση αντισταθμιστικών διατάξεων περιορισμού της άεργου ισχύος με αυτόματη λειτουργία και όχι μια συσκευή απλά τοποθετημένη στη πρίζα. Άλλωστε η μόνιμη λειτουργία της, όταν δεν υπάρχουν επαγωγικά φορτία, «φορτίζει» η ίδια το δίκτυο της ΔΕΗ.

Το κόστος κατασκευής αυτών των συσκευών εκτιμάται σε λιγότερο από 10€, το αποτέλεσμα τους σε οικιακές καταναλώσεις μηδενικό. Συνεπώς οι συσκευές εξοικονόμησης δουλεύουν, αλλά αν περιμένουμε εξοικονόμηση χρημάτων και απόσβεση της αξίας τους «μας δουλεύουν» και μάλιστα χοντρά.

 

Γιώργος Περιβολιώτης

Ενεργειακός Ηλεκτρολόγος-Επιθεωρητής

email:g.periv@hotmail.com

kin.6972884877

 

Πηγή : polispress.gr

 

email

You can leave comments by clicking here, leave a trackback at http://pragmatognomosynes.com/syskeyes-exoikonomisis-energeias/trackback/ or subscribe to the RSS Comments Feed for this post.